nieuws
02.04.2020

Wij spraken Robin Bakker, havenarbeider in de Rotterdamse haven

De 28-jarige Robin Bakker is werkzaam als havenarbeider in de Rotterdamse haven. In 2018 deed hij mee aan Expeditie Robinson, een echte aanpakker dus. Wij spraken hem over zijn werkzaamheden in de haven en over zijn deelname aan de Harbour Run 2018!

Wat zijn je werkzaamheden in de Haven?
Ik werk bij het bedrijf Stena Line. Dit is een bedrijf dat werkt met trailers, officieel heet het ‘roro’ (roll on roll off) dat betekent dat wij de lading zelf aan boord rijden van de schepen met ‘tugmasters’. Wij werken niet met kranen zoals vele andere bedrijven in de haven. Het laden en lossen is eigenlijk mijn hoofdprioriteit. Daarnaast houd ik mij bezig met het controleren van de lading, inchecken van de chauffeurs en de belading vastzetten op de boten.

Hoe ziet een dag in de haven er voor jou uit?
Als ik begin met werken dan komt er een boot aan of er ligt al een boot die gelost moet worden. De lading wordt opgehaald door de chauffeurs. De lading die nog niet wordt opgehaald zetten we op ons terrein. Het kan ook zo zijn dat we juist een boot moeten laden, dan zetten we de lading die op het terrein staat op de boot en die vertrekt dan naar Engeland. Dit doen wij eigenlijk de hele week.

Werk je onregelmatig of regelmatig?
Ik heb een 15-weeks rooster. Dat betekent dat ik elke 15 weken een ander soort rooster heb. Ik werk erg onregelmatig. De ene week heb ik vijf ochtenddiensten en de andere week vijf avonddiensten. Daarnaast werk ik ook in de weekenden, als ik in het weekend werk dan ben ik doordeweeks één dag vrij.

Vind jij dat er een link is tussen havenwerk en de Harbour Run?
Ja, ik vind zeker dat er een link is. Want tijdens het rennen kan je zien wat andere bedrijven doen (tenminste als je niet te druk bezig bent met naar zuurstof happen, grapte hij). Je ziet verschillende havenbedrijven en je loopt ook door loodsen van bedrijven. De bedrijven hebben ook een gerelateerd obstakel. Bij het bedrijf waar ik werk hebben we ‘flatjes’ dat zijn een soort ‘plateaus’ waar de lading op gezet kan worden. Dit was tijdens de Harbour Run op elkaar gestapeld, zodat je erop moest klimmen. En in de containers zitten ‘shoringen’: dat zijn kettingen om de lading mee vast te zetten. Je moest jezelf door die ‘shoringen’ heen zien te banen. Je ziet enorm veel dingen als je aan het rennen bent en samen met die hindernissen maakt dit het een leuke run om te doen. Door de muziek en de toeschouwers hangt er een fijne sfeer. En dat allemaal in de mooiste stad van Nederland.

Wat vind je speciaal aan de Harbour Run, naast dat het door de haven is?
Het is een obstacle run voor iedereen; het is zowel voor sporters die een uitdaging zoeken als voor de beginnende sporter, want je kan het zo uitdagend maken als je zelf wil. Dit maakt het leuk voor iedereen. Er is ook veel variatie in de bezienswaardigheden waar je allemaal langs komt op het terrein. Zelf vond ik de obstakels van de Bunk’r erg leuk. Die waren even wat heftiger/extremer dan de andere obstakels. Naast de wat makkelijkere obstakels heb je dus ook lastigere obstakels.

Want jij vindt het leuk om uitgedaagd te worden?
Ja sowieso. Ik ben een hele fanatieke sporter, de sporten die ik doe zijn voetbal en fitness. Naast de Harbour Run doe ik ook mee aan de Strong Viking en ben daar zelfs in de top 20 snelste deelnemers beland. Ik ben eigenlijk altijd met sporten bezig.

Vorig jaar was jij het gezicht van de Harbour Run campagne, wat vond je daarvan?
Ik vond het hartstikke leuk en zou het nog een keer willen doen.

Hoe vond je het om met vrienden mee te doen aangezien je zelf zo fanatiek bent?
Het beviel mij goed om het samen te doen, dus dat zou ik ook zeker aanraden! Maar dan moet je wel in je hoofd hebben dat je het voor de gezelligheid doet. Er zijn ook veel bedrijven die mee doen, waardoor je ook snel samen met mensen bent. Ik denk ook dat deze run meer bedoeld is om samen te doen. Maar als je echt een goede tijd wilt neer zetten dan raad ik je aan om het alleen te doen.

Welk obstakel vond je het leukst/lastigst en waarom?
Naar de obstakels van de Bunk’r keek ik het meeste uit en vond ik daardoor ook het leukste stuk. Dit kwam omdat dit voor mij de meest uitdagende obstakels waren. De ‘Monkeybar’ vond ik het meest uitdagende obstakel, omdat het best lastig is om heen en weer te slingeren. Daarnaast vond ik het einde ook erg pittig, dan moet je een platform oprennen terwijl je al 10km in je benen hebt.

Wat is je het meeste bijgebleven van de Harbour Run dag?
Dit is wel een komisch verhaal. Ik rende samen met mijn maat en hij was goed naar de klote om het zo maar te zeggen. Toen kwamen wij bij de ‘Monkeybar’ aan, maar hij had niet meer zoveel kracht in zijn donder. Hij was achter mij en toen hoorde ik een splash, was hij van de ‘Monkeybar’ afgevallen in de modder. Vervolgens liepen we verder en vroeg ik: gaat het maat? Waarop hij antwoorden: stil man, stil man ik moet mij concentreren om niet te sterven. Dit is mij het meeste bij gebleven en het mooiste was dat we nog 3km moest afleggen.

Heb jij tips voor mensen die dit jaar mee gaan doen?
Maak er een gezellig dag van en geniet ervan. Bereid jezelf goed voor. Als je het echt serieus wil nemen kan je naar de sportschool gaan en daar crossfittrainingen volgen, dit is goed voor je conditie en kracht. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je basisconditie goed is, hardlopen en fietsen zou hierbij kunnen helpen. Als je dit doet dan moet het te doen zijn!

Mention @harbourrrun op social media of gebruik de hashtag #harbourrun